Bijzonder metaal 


In eerste instantie trok koper mij het meest aan omdat het simpelweg een mooi metaal is. Een jaar of drie geleden was ik op zoek naar koperen sieraden en toen kwam ik hangers tegen die middels 'wire wrapping' gemaakt waren. Het toeval wilde dat ik alle basismaterialen in huis had en al snel bleek dat ik het in de vingers had om zélf koperen sieraden te maken.

Koper is een erg zacht metaal en daardoor werkt het een stuk prettiger dan bijvoorbeeld sterling zilver of argentium zilver. Het is trouwens ook een stuk goedkoper en dus perfect om mee te oefenen.

Doordat koper steeds opnieuw omgesmolten kan worden is het een makkelijk te recyclen product. Zo’n 40% van het koper dat momenteel wereldwijd wordt gebruikt is gerecycled koper, al dan niet gemengd met andere metalen. Van mijn eigen restjes draad maak ik leuke kralen en dat wat ik écht niet meer kan gebruiken spaar ik op zodat dit in de toekomst kan worden hergebruikt.

Koper is het oudste metaal dat door de mens toegepast wordt. De eerste sporen zijn terug te leiden naar 8000 v. Chr. Het is tevens al eeuwen lang bekend dat koper, net als zilver, geweldige antibacteriële eigenschappen heeft. Zo besloegen de Vikingen besloegen hun schepen met koperen strips om algengroei tegen te gaan. Al decennia lang laten moeders hun pasgeboren kindjes drinken uit koperen bekers omdat deze dan aanzienlijk minder vaak diarree krijgen. Soldaten behandelden wonden met schaafsel van hun bronzen (legering van koper en tin) zwaarden om infecties te voorkomen en de Chinezen gebruikten 1600 voor Chr. al koperen muntjes om hart-, buik- en blaasklachten te verhelpen. Ook de nomaden gebruikten muntjes om de kwaliteit van drinkwater te verbeteren. Denk eens aan die fonteintjes en waterbronnen waar mensen muntjes in gooien..? Dit water is altijd kraakhelder.
Wanneer je groente en fruit in een koperen schaal bewaard zal je merken dat dit veel langer vers blijft. Werk je graag in de tuin? Dan weet je wellicht dat tuingereedschap van onder andere koper gemaakt word. Wanneer je bezig bent komen er minuscule deeltjes in de aarde terecht, wat bevorderlijk is voor een gezonde tuin.

Ook de moderne wetenschap doet momenteel eindelijk volop onderzoek naar deze antibacteriële eigenschappen van koper. Er lopen momenteel onderzoeken naar het vertragen van Alzheimer (werkt in elk geval al bij muizen), het bestrijden van infecties (kippen hebben geen antibiotica meer nodig bij botinfecties) en in ziekenhuizen waarbij belangrijke contactpunten vervangen zijn door koper is er een afname van 78% in het aantal resistente organismen vastgesteld.

Waar andere materialen zoals roestvrij staal en plastic regelmatig gereinigd moeten worden om écht schoon te zijn, doet koper dit uit zichzelf dus al. Dit komt doordat koper vrije elektronen bevat in de buitenste laag. Deze vrije elektronen vormen een soort moleculaire zuurstofgranaat met dodelijke impact wanneer ze in aanraking komen met bacteriën en virussen. 
 
Ik vind het erg fascinerend om deze ontwikkelingen te volgen en zal mijn best doen om dit bij te houden zodat ik het met jullie kan delen. De antibioticaresistentie is wel eens het grootste probleem van de 21e eeuw genoemd. Hoe bijzonder zou het zijn wanneer zoiets eenvoudigs als koper een oplossing blijkt te zijn?

De EPA (Environmental Protection Agency) heeft koper in 2008 erkent als antibacterieel metaal.

Bronnen:
https://copperalliance.eu/
https://www.digibron.nl/
https://www.digibron.nl/