Materiaal en onderhoud
Het mag duidelijk zijn dat mijn hart ligt bij het werken met koperdraad. Dit materiaal vind ik dusdanig bijzonder dat ik er een aparte pagina aan heb gewijd.
Omdat koper niet iedereen aan zal spreken en sommige stenen toch beter tot hun recht komen in een zilverkleurig frame heb ik ook enkele hangers van sterling zilver, silver filled en craftwire.
Sterling zilver
Dit is hetzelfde als 925 zilver. Dit houd in dat het voor 92.5% uit puur zilver en voor 7.5% uit koper bestaat. Puur zilver is erg zacht en buigzaam en daardoor is het niet te gebruiken voor het maken van sieraden.
Silver filled
Dit is een goede optie wanneer je wel een zilveren sieraad wilt, maar een wat krap budget hebt. Waar ‘gewone’ verzilverde sieraden snel verkleuren doordat het aangebrachte zilverlaagje flinterdun is, en dus makkelijk slijt, zal dit bij silver filled sieraden niet gebeuren omdat deze zilver laag vele malen dikker is. Met silver filled sieraden kan ik dus een mooie én betaalbare kwaliteit leveren. Silver filled is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor andere metalen dan zilver.
Craftwire
Dit draad is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Ik gebruik graag de ‘brushed silver’ variant. Dit doet me altijd een beetje denken aan staaldraad, en ik ben gek op de stoere uitstraling die dit materiaal heeft. Het is duurder dan koper, maar vele malen goedkoper dan sterling zilver of silver filled draad. Craftwire bestaat uit koperdraad met een dikke coatingslaag. Het zal dus niet snel zijn kleur verliezen en door de extra beschermlaag is het ook bestand tegen oxidatie.
Tibetaans zilver
Sommige slotjes die ik gebruik zijn gemaakt van Tibetaans zilver. Dit is een legering van zilver in combinatie met andere metalen Het is niet altijd duidelijk wat het zilvergehalte hiervan is. Tibetaans zilver is meestal een tikkeltje donkerder dan 925 zilver maar blijft lang mooi tijdens het dragen. Het is echter niet geschikt voor mensen met een nikkelallergie.
Oxidatie
Zoals je wellicht weet verkleurd koper en zilver na verloop van tijd en verliest het haar glans. Dit wordt veroorzaakt door oxidatie. Oxidatie is een natuurlijke reactie welke veroorzaakt wordt door o.a. de zwavel in de lucht. Ook de stoffen die zich op je huid bevinden zijn van invloed op dit proces. Heb je een hogere zuurgraad? Dan zal je sieraad ook iets sneller verkleuren. De zuurgraad wordt o.a. bepaald door wat je hebt gegeten, of je alcohol hebt genuttigd en/of je medicatie gebruikt. Wanneer je transpireert komt er ammonia vrij, wat ook van invloed is op het oxidatieproces.
Oxidatie is niet te voorkomen en gelukkig wel heel makkelijk te verhelpen door je sieraad af en toe op te poetsen met een zilverpoetsdoek. Zelf vind ik dit een zeer bevredigend klusje want het is zó leuk om die glans weer voor je ogen te zien verschijnen!
Met name koper wil door dit oxidatieproces bij een enkeling nog wel eens afgeven op de huid. Dit is niet schadelijk en makkelijk weg te poetsen met water en zeep. Wil je dit toch liever voorkomen dan kan een laagje blanke nagellak uitkomst bieden. De lak verhinderd echter wel de mooie eigenschappen van dit metaal.
Onderhoudstips
Mijn sieraden kunnen een leven lang plezier geven, mits deze op de juiste manier verzorgt worden. Hierbij een aantal tips;
- Bewaar sieraden niet in de badkamer. De hoge luchtvochtigheid kan je sieraden aantasten. Een droge, donkere plek is het beste. Liefst los van elkaar en in een luchtdichte verpakking. Dit voorkomt krassen en oxideren
- Wees voorzichtig met vreemde stoffen zoals parfum, make-up en haarlak en schoonmaakmiddelen
- Vermijd contact met water. Stenen die ijzer bevatten of erg poreus zijn kunnen hier niet goed tegen.
- Ook sporten en intensieve werkzaamheden met je sieraden om is niet aan te raden. De hoge zuurgraad van je huid kan de sieraden aantasten en je sieraden kunnen beschadigen door schokken/stoten
- Pas op voor een te veel aan zonlicht. Sommige stenen verkleuren en verliezen hun glans hierdoor
- Zilver, en met name koper zal na verloop van tijd gaan oxideren door het contact met zuurstof. Af en toe oppoetsen met een poetsdoekje vertraagd dit proces en brengt de glans weer terug
- Het kan gebeuren dat koper groen afgeeft op de huid. Dit is niet schadelijk en makkelijk te verwijderen met water, zeep of citroensap. Let wel op met koper op kleding. Dit kan vuilresten achterlaten.